Niezależnie od tego, czy lubisz z surową rybą, gotowaną rybą, czy w ogóle bez ryby, po prostu nie ma złego sposobu na zjedzenie sushi.
Sushi nie jest już uważane za obce, „dziwne” ani niebezpieczne
przesiąknięta amerykańską kulturą kulinarną. Tak popularny jak amerykański burger lub pizza, trudno byłoby znaleźć kogoś w 2023 roku, kto nie próbował
sushi chociaż raz.
W dzisiejszych czasach artyści kulinarni w całym kraju wykorzystują twórczą licencję na tworzenie sushi, a sushi burgery, pączki, burrito i miski stają się jedną z najbardziej godnych uwagi grup jedzenia na Instagramie w mediach społecznościowych.
Niezależnie od tego, czy połączysz je z sake, mocktailem, kieliszkiem wina czy zieloną herbatą, sushi oferuje wyjątkowe i aromatyczne doznania kulinarne, jakich nie ma nigdzie indziej na ziemi. Popularne wśród wegan i mięsożerców dbających o zdrowie i środowisko, sushi i swobodna amerykańska kuchnia pasują do siebie jak biały ryż.
Co to jest sushi?
Zanim porozmawiamy o tym, czym jest sushi , zacznijmy od wyjaśnienia , czym nie jest . Nie mylić z sashimi, czyli surową rybą, sushi odnosi się do octu ryżowego używanego do przygotowania dania. Wbrew powszechnemu przekonaniu nie każde sushi składa się z surowej ryby.
Nigiri sushi to świeże, delikatne kawałki sashimi sprasowane na occie ryżowym. Nigiri sushi pierwotnie nosiło nazwę edo-mae, co oznacza przed Edo (pierwotna nazwa miasta Tokio), ponieważ świeże ryby pochodziły bezpośrednio z targu rybnego w Zatoce Tokijskiej. Ale sushi można zrobić z gotowanej ryby lub bez ryby. To ryż sprawia, że danie znane jest jako sushi.
Przeznaczone do przekąsek wielkości kęsa, sushi można przygotować z sashimi (surowa ryba), gotowana ryba (np. , tofu lub warzywa sprasowane na ryżu do sushi lub zawinięte w rulon. Roladki sushi są zwykle zawijane w wodorosty (nori), papier sojowy lub wiele innych składników, takich jak więcej ryb, ogórków i sałaty.
Sushi przyrządza się z ryżu krótkoziarnistego, doprawionego solą, cukrem i octem. Ta kombinacja nadaje ryżowi lepką konsystencję i pomaga zachować jego kształt.
Jak zamówić sushi w Japonii
Zamawianie i jedzenie sushi w Ameryce to nie to samo co w Japonii. Podczas gdy Amerykanie zwykle zamawiają specjalne bułki wypełnione produktami takimi jak ser śmietankowy, z których żaden nie jest dostępny w Japonii, i maczają ryż sashimi w dużych ilościach sosu sojowego, imbiru i wasabi, te rzeczy są w Japonii głównym faux pas.
Jeśli wybierasz się do Japonii, koniecznie poznaj tradycyjne sposoby zamawiania i jedzenia sushi.
Bułki kalifornijskie nie są tak naprawdę rzeczą w Japonii . Możesz je znaleźć w niektórych miejscach, ale nie jest to normą. Jeśli nie jesz surowej ryby, zamów kappa maki (ogórek).
Jeśli nie wiesz, co zamówić, użyj tych dwóch przydatnych japońskich słów: Osusume (czyli: zalecenie) i Omakase (wybór szefa kuchni).
Istnieją poziomy omakase: nami (standard), jō (premium) i toku-jō (dodatkowa premia). Zamów Toku-jō, aby uzyskać więcej wysokiej jakości składników, takich jak toro (tłusty tuńczyk), ikura (ikra łososia) i uni (jeżowiec).
Zestawy Omakase składają się zazwyczaj z 7-10 sztuk. Jeśli usiądziesz przy barze, zwykle wyjdą jeden po drugim.
Zamawiając lá carte, zacznij od ryby o białym miąższu, potem średniej (tuńczyk), następnie bogatszej, kończąc na ikura i uni.
Uni (jeżowca) to popularne danie w Japonii.
Etykieta sushi w Japonii
Zjedz rybę w kolejności zalecanej przez szefa kuchni lub po ułożeniu na talerzu.
Sushi ma być zjedzone zwykle w ciągu minuty lub mniej, aby zachować idealną temperaturę.
Sushi ma być zjedzone zwykle w ciągu minuty lub mniej, aby zachować idealną temperaturę.
Jedz nigiri palcami. Pałeczki są używane tylko podczas jedzenia sashimi.
Szef kuchni dodał już wasabi do nigiri. Zwykle nie ma potrzeby dodawania więcej. Jeśli tak, po prostu nałóż go oszczędnie na rybę. Nie mieszaj wasabi z sosem sojowym.
Zanurz nigiri rybą w dół w sosie sojowym.
Wiele restauracji daje mokry ręcznik do wycierania rąk przed posiłkiem. Po użyciu zwiń zapasowy ręcznik i umieść go z powrotem w pobliżu talerza, a następnie używaj go do czyszczenia palców podczas posiłku. Serwetki na ogół nie są podawane, chyba że o to poproszono.
Etykieta sushi w USA
Sushi, zwłaszcza nigiri, to przekąska typu finger food, przeznaczona do spożycia jednym kęsem.
Pałeczki są opcjonalne.
Chociaż w większości amerykańskich restauracji powszechną praktyką jest podawanie sushi z kawałkami marynowanego imbiru, wasabi i sosu sojowego, szefowie kuchni s ushi są dumni z przygotowywania oryginalnego i niepowtarzalnego sushi i na ogół stosują już specjalny sos smakowy.
Maczanie ryżu w mieszance sosu sojowego NIE jest właściwą etykietą sushi. Dopuszczalne jest maczanie samej ryby w sosie sojowym. Ale pomyśl o tym jak o dodaniu soli do potrawy przed jej spróbowaniem. Jak każdy inny szef kuchni, szefowie kuchni zajmujący się sushi poświęcają czas i są dumni z tworzenia dań sushi, które można jeść tak, jak to jest.
Sashimi , czyli po prostu plastry delikatnie przygotowanej surowej ryby, jest przeznaczone do jedzenia pałeczkami, a nie palcami.
Historia sushi
Podobnie jak w przypadku wielu starożytnych potraw, historia sushi jest otoczona mitami, legendami i folklorem. W jednej ze starożytnych japońskich opowieści o żonach starsza kobieta zaczęła chować swoje garnki z ryżem w gniazdach rybołowów, obawiając się, że złodzieje je ukradną.
Z biegiem czasu zebrała garnki i odkryła, że ryż zaczął fermentować. Odkryła również, że resztki ryb z mączki rybołowa zmieszały się z ryżem. Mieszanka była nie tylko smaczna, ale ryż służył jako sposób na konserwację ryb, rozpoczynając w ten sposób nowy sposób przedłużania okresu przydatności do spożycia owoców morza.
Chociaż może to być zabawna historia, prawdziwe pochodzenie sushi jest nieco bardziej tajemnicze. Podczas gdy Japonia jest z pewnością światową stolicą sushi – i jest odpowiedzialna za wprowadzenie tego dania do podróżnych – sushi ma swoje korzenie w Azji 2000 pne, kiedy to Chińczycy po raz pierwszy wprowadzili danie zwane narezushi, będące połączeniem sfermentowanego ryżu i solonej ryby .
Wyprzedzająca współczesne chłodzenie o prawie 2000 lat, fermentacja i obróbka solenia, czasami nazywana marynowaniem, była jak na tamte czasy bardzo praktyczną potrawą. Ryż poddano fermentacji, aby go zakonserwować, a ryby mocno posolono, aby zapobiec rozwojowi bakterii i mikroorganizmów. Dzięki temu danie było świeże bez jakiegokolwiek chłodzenia. Co ciekawe, w początkach sushi ryż wyrzucano i nie jedzono. Był to po prostu pojazd służący do owijania i konserwowania ryb.
Sushi zostało wprowadzone do Japonii w IX wieku, po raz pierwszy stając się popularne wśród buddystów, którzy powstrzymywali się od jedzenia mięsa. Japończykom, którzy przestawili się na ryby jako podstawę diety, przypisuje się przygotowywanie sushi jako kompletnego dania, jedząc sfermentowany ryż razem z konserwowaną rybą.
Nare-zushi
To połączenie ryżu i ryby było znane jako nare-zushi , czyli dojrzałe sushi. Funa-zushi, najwcześniejsza znana forma nare-zushi, powstała ponad 1000 lat temu w pobliżu jeziora Biwa, największego słodkowodnego jeziora Japonii. Złoty karp, znany jako funa, został złowiony z jeziora, zapakowany w solony ryż i ubity pod ciężarkami, aby przyspieszyć fermentację. Ten proces, który trwał co najmniej sześć miesięcy, był dostępny tylko dla bogatej klasy wyższej w Japonii od IX do XIV wieku.
Na przełomie XV i XV wieku Japonia znalazła się w środku wojny domowej. W tym czasie kucharze stwierdzili, że dodanie większej wagi do ryżu i ryb skróciło czas fermentacji do około jednego miesiąca. Odkryli również, że marynowana ryba nie musiała osiągnąć pełnego rozkładu. Ten nowy preparat do sushi nazwano mama-nare zushi, czyli surowe nare-zushi.
Kiedy japoński dyktator wojskowy Tokugawa Ieyasu przeniósł stolicę Japonii z Kioto do Edo w 1606 roku, miasto szybko zmieniło się w centrum japońskiego życia nocnego. W XIX wieku Edo stało się jednym z największych miast na świecie pod względem powierzchni i liczby ludności. W Edo twórcy sushi stosowali proces fermentacji opracowany w połowie XVIII wieku, umieszczając warstwę gotowanego ryżu doprawionego octem ryżowym obok warstwy ryby. Warstwy sprasowano w małym drewnianym pudełku przez dwie godziny, a następnie pokrojono na porcje. Ta nowa metoda znacznie skróciła czas przygotowania.
W latach dwudziestych XIX wieku człowiek o imieniu Hanaya Yohei, często uważany za twórcę nowoczesnego sushi nigiri, otworzył pierwsze stoisko z sushi w dzielnicy Ryogoku w Edo. Ze względu na swoje położenie nad brzegiem rzeki Sumida Ryogoku oznacza miejsce między dwoma krajami. Yohei mądrze wybrał swoje miejsce, ustawiając swoje stoisko w pobliżu jednego z nielicznych mostów, które przecinały Sumidę.
Korzystając z bardziej nowoczesnego i szybszego procesu fermentacji, dodając ocet ryżowy i sól do świeżo ugotowanego ryżu i pozostawiając go na kilka minut, Yohei podał sushi w sposób ręcznie prasowany, posypując małą kulkę ryżu cienkim plasterkiem surowa ryba, świeża z zatoki. Ponieważ ryba była tak świeża, nie było potrzeby jej fermentować ani konserwować. Sushi można zrobić w ciągu kilku minut, a nie godzin czy dni. Sushi „fast food” Yohei okazało się dość popularne; z nieustannym tłumem ludzi przychodzących i wychodzących przez rzekę Sumida na nigiri, nowy standard w daniach sushi.
We wrześniu 1923 roku wokół Edo, obecnie znanego jako Tokio, można było znaleźć setki wózków z sushi (yatai). Kiedy wielkie trzęsienie ziemi w Kanto nawiedziło Tokio, ceny gruntów znacznie spadły. Ta tragedia dała sprzedawcom sushi okazję do kupowania pokoi i przenoszenia wózków do pomieszczeń. Wkrótce w całej stolicy Japonii pojawiły się restauracje obsługujące handel sushi, zwane sushi-ya. W latach pięćdziesiątych sushi podawano prawie wyłącznie w pomieszczeniach.
W latach 70. XX wieku, dzięki postępowi w chłodnictwie, możliwości transportu świeżych ryb na duże odległości oraz kwitnącej powojennej gospodarce, popyt na sushi premium w Japonii eksplodował. Sushi bary otwierały się w całym kraju, a rosnąca sieć dostawców i dystrybutorów umożliwiła ekspansję sushi na cały świat.
Sushi w kulturze zachodniej
50 lat temu mainstreamowa Ameryka nigdy nie słyszała o tym daniu. W rzeczywistości, jeśli mieszkańcy Zachodu w ogóle jedli japońskie jedzenie, bardziej prawdopodobne było, że będzie to sukiyaki, teriyaki lub tempura.
W latach pięćdziesiątych wielu Amerykanów było nieco opornych na japońskie jedzenie i kulturę, po części dlatego, że przeżyli II wojnę światową i nadal postrzegali Japonię jako „wroga”.
Ale po wojnie w lusterku wstecznym i przywróceniu handlu z Japonią,
opinia publiczna się zmieniła, a młodsi Amerykanie nie czuli złej woli
do napięć z przeszłości.
Podobnie jak większość trendów kulinarnych, sushi zaczęło pojawiać się na ulicach obu wybrzeży, ale bardziej odważni kulinarni Kalifornijczycy i nowojorczycy byli w mniejszości, ponieważ sushi wydawało się zbyt wyrafinowane i niezwykłe dla większości amerykańskich podniebień.
Los Angeles było pierwszym miastem w Ameryce, które z powodzeniem przyjęło sushi. W 1966 roku Noritoshi Kanai i jego żydowski partner biznesowy Harry Wolff otworzyli restaurację Kawafuku w Little Tokyo w Los Angeles. Kawafuku jako pierwsza zaoferowała amerykańskim klientom tradycyjne sushi nigiri.
Bar sushi odniósł sukces wśród japońskich biznesmenów, którzy następnie przedstawili go swoim amerykańskim kolegom. W 1970 roku w Hollywood otwarto pierwszy bar sushi poza Little Tokyo, Osho, obsługujący celebrytów. Dało to sushi ostateczny impuls potrzebny do osiągnięcia amerykańskiego sukcesu. Wkrótce potem otwarto kilka barów sushi w Nowym Jorku i Chicago, pomagając potrawie rozprzestrzenić się w całych Stanach Zjednoczonych
Rolka „Makizushi” --- obecnie wszechobecna rolka kalifornijska
Aby pomóc Amerykanom przyzwyczaić się do jedzenia sushi, wiele restauracji zaczęło eksperymentować z wszechobecną obecnie California Roll, która jest bułką „makizushi” na lewą stronę z ogórkiem, imitacją mięsa kraba, awokado, ogórkiem i białym ryżem.
Ta kombinacja smaków od razu przypadła do gustu gościom – a ponieważ mięso kraba było gotowane w bułce, goście nie musieli obawiać się jedzenia surowej ryby. Gdy Amerykanie zaczęli przyzwyczajać się do tej koncepcji, restauracje zaczęły się rozwijać, serwując tradycyjne dania sashimi i nigiri. I tak po prostu sushi stało się narodowym fenomenem.
Sushi dzisiaj
W drugiej połowie XX wieku sushi szybko stało się jedną z najpopularniejszych potraw międzynarodowych w Stanach Zjednoczonych, a liczba restauracji serwujących to japońskie przekąski szybko rosła, zwłaszcza od początku nowego tysiąclecia.
Szacuje się, że liczba restauracji sushi przekracza 20 000
jednak od 2023 r. to popularne danie jest serwowane w coraz większej liczbie restauracji w stylu nieazjatyckim, w tym we wszystkich typach lokali, od włoskich po meksykańskie, i jest dostępne w sklepach spożywczych i sieciach wielobranżowych w całym kraju. W rzeczywistości,
trudno sobie wyobrazić, że w 2023 roku sushi nie będzie dostępne w jakiejś formie w każdym mieście i miasteczku w USA.
pączki sushi
Terminologia sushi, którą warto znać w USA
Pięć głównych rodzajów sushi:
Maki: Ryż i nadzienie zawinięte w wodorosty, czyli bułki, które prawdopodobnie znasz najbardziej. Istnieją różne rodzaje maków w zależności od liczby składników w bułce lub rozmiaru bułki, na przykład hosomaki (maki jednoskładnikowe) i futomaki (maki grube). Popularne nadzienia to surowa ryba, gotowane skorupiaki, awokado, ogórek i ikra (ikra rybna). Tradycyjnie je się go ręcznie, ale większość Amerykanów je pałeczkami. Każda metoda jest dopuszczalna w restauracji.
Nigiri: małe kopce ryżu z odrobiną wasabi i różnymi składnikami (zwykle surową rybą). „Nigiri” oznacza „chwyt”, co odzwierciedla sposób, w jaki kopce ryżu są mierzone i kształtowane ręcznie. Jest to najbardziej tradycyjny styl i jest podawany w dwójkach. Zwykle je się jednym kęsem pałeczkami. Jeśli chcesz najpierw zanurzyć go w sosie sojowym, unikaj moczenia ryżu i zamiast tego zanurz rybę.
Sashimi: Cienko pokrojone surowe ryby. Sashimi technicznie nie jest sushi, ponieważ nie jest zrobione z sezonowanego ryżu, ale prawie zawsze jest w menu restauracji sushi. Ryba nadaje się do sushi, co oznacza, że jest wystarczająco wysokiej jakości, aby można ją było jeść na surowo. Każdy kawałek sashimi należy zjeść jednym kęsem pałeczkami.
Temaki: Ryż i nadzienie zawinięte w wodorosty, ale w bułce w kształcie stożka. Temaki, zwane także bułkami ręcznymi, nie wymagają spożywania pałeczkami.
Uramaki: Podobnie jak maki, ale z ryżem na zewnątrz wodorostów zamiast w środku. Ten styl jest typowy w Ameryce, ponieważ wodorosty są nieco ukryte pod ryżem. Często jest przyozdobiony sezamem lub ikrą do chrupania.
Więcej warunków
Agari: zielona herbata. Ten gorący napój doskonale pasuje do sushi, ponieważ oczyszcza podniebienie.
Anago: węgorz słonowodny (zwykle gotowany lub smażony)
Ebi: Gotowane krewetki
Gari: Marynowany imbir.
Hamachi: surowy żółty ogon
Kani: Gotowany krab
Maguro: surowy tuńczyk
Nori: Suszone arkusze wodorostów używane do zwijania lub trzymania nadzienia do sushi.
Shoyu: sos sojowy.
Wskazówka: nigdy nie napełniaj naczynia sosem sojowym po brzegi, ponieważ obrazi to szefa kuchni. Wlej tylko trochę do naczynia i używaj go oszczędnie.
Surimi: Imitacja kraba
Tamago : Jajko sadzone. Jest lekko słodki i często zostawiany na koniec posiłku.
Tempura: Panierowane, smażone w głębokim tłuszczu owoce morza, mięso lub warzywa.
Tobiko: Ikra latającej ryby.
Toro: Surowy boczek z tuńczyka błękitnopłetwego
Unagi: Grillowany węgorz słodkowodny (gotowany)
Uni: surowy jeżowiec
Wasabi: japońska pasta z chrzanu.
Sushi wtopiło się w amerykański główny nurt kulinarny, ponieważ ta przyjazna w podróży, zdrowa opcja menu nadal podlega kreatywnym interpretacjom. Z daniami przyjaznymi dla zdjęć, takimi jak sushi burrito, tacos, hamburgery i pączki; bezproblemowe adaptacje menu wegańskiego; i meksykańskie sushi stale zyskują na popularności, ta kategoria zapowiada się na jedno z najgorętszych dań na zimno do szybkich, swobodnych posiłków w 2023 roku.
Gdyby istniał idealny „fast food”, sushi byłoby nim. Zdrowy, wygodny i elastyczny, japoński prezent dla amerykańskiej palety nie ma sobie równych.